Η UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίζουν ότι η πανδημία COVID-19 ασκεί μεγάλη πίεση στους μαθητές, τους δασκάλους και το εκπαιδευτικό σύστημα. Μέρος του προσδιορισμού του αντίκτυπου της πανδημίας είναι να κατανοήσουμε πώς έχει επηρεαστεί η «φωνή των μαθητών».

Ως εκ τούτου για τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση θα πρότεινα να εστιάσουμε στην ενίσχυση της αυτο-έκφρασης των μαθητών στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής σχετικά με τα βιώματά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή την εποχή διαπιστώνουμε καθημερινά την καθοριστική συμβολή της τέχνης στη διαχείριση του κινδύνου της ασθένειας, του θανάτου και της κρίσης, έστω κι αν καταργούνται τα μαθήματα των Τεχνών στο Λύκειο.

Σε συνέχεια της πετυχημένης περσινής δράσης εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, καλούμε και φέτος τους εκπαιδευτικούς κλ. ΠΕ91 ? Θεατρικής Αγωγής να οργανώσουν προαιρετικά δραστηριότητες από τις 27 Νοεμβρίου ως τις 23  Δεκεμβρίου 2020 με στόχο τη δημιουργία ατομικής ή ομαδικής χρονοκάψουλας. Κάθε χρονοκάψουλα θα περιέχει ό,τι αντικείμενο ή αφηρημένη έννοια θέλει κάθε μαθητής ή κάθε τμήμα να κρατήσει από το 2020. Η φωτογραφία, το βίντεο, το φωτο-κόμικ ή το ψηφιακό κόμικ κάθε χρονοκάψουλας, που θα δημιουργηθεί ως τις 31-12-2020 από έναν μαθητή ή ένα τμήμα εντός ή εκτός της διδακτικής ώρας της Θεατρικής Αγωγής, θα αναρτηθεί από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό στο παρακάτω ψηφιακό μουσείο ως τις 15-1-2021: https://www.facebook.com/2020timecapsule. Απαραίτητη για την ανάρτηση των δημιουργιών η γραπτή συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων των συμμετεχόντων (π.χ. συμβουλευτείτε το σχετικό έντυπο του Π.Σ.Δ. για τη γονική συγκατάθεση ανάρτησης φωτό ή βίντεο).

Το ψηφιακό μουσείο θα αποτελέσει το θησαυροφυλάκιο των αναμνήσεων των μαθητών από το 2020. Θα ακολουθήσει η προαιρετική θεατρική αξιοποίηση του ψηφιακού μουσείου από τους μαθητές με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους. Η παραπάνω διαδικασία, τα αποτελέσματα, οι δυσκολίες και τα οφέλη της θα παρουσιαστούν σε μια σχετική διαδικτυακή ημερίδα τον Μάιο του 2020.