Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 86 του ν. 4547/2018 (ΦΕΚ 102 Α΄), καλούνται οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης, εφόσον το επιθυμούν, να δηλώσουν συγκεκριμένες σχολικές μονάδες ή/και ομάδες σχολικών μονάδων για πρόσληψή τους ως αναπληρωτές, πλήρους ή/και μειωμένου ωραρίου, για το σχολικό έτος 2018-2019 από τις 12 Απριλίου έως και τις 16 Απριλίου 2019.


ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ


Στις διατάξεις του άρθρου 86 του ν.4547/2018 (ΦΕΚ 102 Α?), «Ειδική προκήρυξη κάλυψης κενώνσε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής», όπως ισχύουν, ορίζονται τα ακόλουθα:


«
1. Μετά την 1η Νοεμβρίου κάθε σχολικού έτους, εφόσον διαπιστώνεται αδυναμία κάλυψης των κενών θέσεων λόγω άρνησης ανάληψης υπηρεσίας από αναπληρωτή ή παραίτησης από τη θέση αναπληρωτή σε σχολικές μονάδες, μπορεί να πραγματοποιείται ειδική πρόσκληση πρόσληψης με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την κάλυψη των κενών θέσεων των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων. Οι κενές θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν με την ειδική προκήρυξη δηλώνονται από τους προϊσταμένους των περιφερειακών διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του  Υπουργείου.
2. Οι υποψήφιοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έχουν ενταχθεί στους πίνακες αναπληρωτών του οικείου σχολικού έτους μπορούν να υποβάλλουν αίτηση - δήλωση συμμετοχής στην ειδική πρόσκληση για σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποκλειστικά σε περιοχές για τις οποίες έχουν ήδη εκδηλώσει την προτίμησή τους στην πρόσκληση δήλωσης περιοχής προτίμησης αναπληρωτών του οικείου έτους. Η τοποθέτηση στις σχολικές μονάδες της ειδικής προκήρυξης γίνεται με βάση τη σειρά κατάταξης στους πίνακες των αναπληρωτών.

3. Ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός, εφόσον επιστρέψει ο μόνιμος εκπαιδευτικός στη θέση στην οποία έχει τοποθετηθεί, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2, διατίθεται με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, σε κενή θέση της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης.
4.
Εκπαιδευτικός που προσλαμβάνεται ως αναπληρωτής σε κενό με την ειδική προκήρυξη, ύστερα από την αίτηση-δήλωση συμμετοχής του, και δεν αναλαμβάνει υπηρεσία ή αναλαμβάνει και παραιτείται, διαγράφεται από τους πίνακες κατά το τρέχον σχολικό έτος και αποκλείεται από αυτούς του επόμενου


Επί της διαδικασίας, διευκρινίζονται τα εξής: