Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στοχεύει στην ανάδειξη της συμμετοχικότητας και της συνεργασίας και επιχειρεί να μιλήσει μέσα από την τέχνη για τις αγωνίες της κοινωνίας μας, γιορτάζοντας παράλληλα τα 20 χρόνια δημιουργικής πορείας του θεάτρου από την ίδρυσή του. Σημαντικοί καλλιτέχνες, κείμενα επείγοντα, έμφαση στην εκπαίδευση, εξωστρέφεια και ταυτόχρονα εστίαση σε ευαίσθητα θέματα ταυτότητας του τόπου συνθέτουν την καλλιτεχνική ταυτότητα του προγραμματισμού.

Και άλλαξε το δέρμα της η γη και Στίγματα, δύο παραστάσεις για τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία ταυτότητας της περιοχής, Καντίντ ή η Αισιοδοξία του Βολταίρου, ένα από τα πιο σπουδαία κείμενα των γαλλικών γραμμάτων, πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα της Ρουμάνας συγγραφέως Ελίζε Βιλκ και του έργου της Η πράσινη γάταΦτάσε όπου δεν μπορείς, μια παράσταση-εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένη σε κείμενα του Καζαντζάκη, Καυτός Πάγος της Μπραϊόνι Λέιβερι, ένα δυνατό κείμενο ψυχολογικού ρεαλισμού και φυσικά η φετινή μας πρόταση για την παιδική σκηνή ?Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει του Λούις Σεπούλβεδα συγκροτούν τη βεντάλια του ρεπερτορίου για τους επόμενους μήνες.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ανανεώνει τις συνέργειές του με το Θέατρο Πόρτα και το Θέατρο Τ, συνεχίζει τις συνεργασίες με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και με φορείς πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και σχεδιάζει εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στον άξονα της Εγνατίας Οδού, επιχειρώντας να καταστήσει την Κοζάνη τόπο συνάντησης των δημιουργικών δυνάμεων του θεάτρου μας.

Ελένη Δημοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Σοφία Ευτυχιάδου, Εισηγήτρια Δραματολογίου