Ημερίδα με θέμα: H Βία ως Κοινωνικό Φαινόμενο - Διαδίκτυο - Ενδοσχολική Βία

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013 και ώρα 18:00μ.μ. στην ημερίδα που διοργανώνουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς & το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Καστοριάς σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα:

«H Βία ως Κοινωνικό Φαινόμενο - ΔιαδίκτυοΕνδοσχολική Βία»

στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

 Η Δ/ντρια της Δ.Δ.Ε. Καστοριάς

Στέλλα Τέγου Στεργιοπούλου

Πρόγραμμα

18:00 -18:15 Χαιρετισμοί

18:15 – 18:25 Το Σχολείο μου: Ακούω, Βλέπω Μιλώ, Δρω,

Στέλλα Τέγου – Στεργιοπούλου, Δ/ντρια Δ.Δ.Ε. Καστοριάς

18:25 – 18:40 Βία: Κοινωνική αναγκαιότητα ή φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας;

Σοφοκλής Απ. Μητρούσιας, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Π.Ε. Καστοριάς

18:40 – 18:50 Το Διαδίκτυο στη Ζωής μας – Η ζωής μας στο Διαδίκτυο,

Σάκης Ευαγγέλου, Υπ. ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Καστοριάς

18:50 – 19:30 Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο,

Φωτεινή Ρώμα, Αστυνόμος Β΄ (Προϊσταμένη ΓΕΔ/ Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας)

19:30- 19:45 Διάλειμμα

19:45 - 20:45

Ενδοσχολική Βία: Παρουσίαση και Ανάλυση αποτελεσμάτων έρευνας στις σχολικές μονάδες της Π.Ε. Καστοριάς,

Στέλλα Γιανναράκη, Κοινωνιολόγος, 3ο ΓΕΛ Καστοριάς

Ο ρόλος της Οικογένειας και η συνεργασία με το Σχολείο -Συζήτηση,

Ανδρομάχη Πέγιου, Κοινωνική Λειτουργός, Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού

20:45 - 21:00

Εκφοβισμός των μαθητών στα σχολεία και οι τρόποι αντιμετώπισης,

Καραμανίδης Ασημάκης, Υπ. Σταθμού Συμβουλευτικής Νέων Καστοριάς

Προτεινόμενα Video - Ταινίες

Η τρομοκρατία της αθωότητας (Πρωταγωνιστές)
http://www.megatv.com/protagonistes/default.asp?catid=25583&subid=2&pubid=25682756

Περίληψη: Με την ενδοσχολική βία θα ασχοληθούν οι «Πρωταγωνιστές». Ο Σταύρος Θεοδωράκης προσπαθώντας να διερευνήσει την  ελληνική εκδοχή της μάστιγας που παγκοσμίως αναγνωρίζεται ως  "bullying" επισκέπτεται γυμνάσια και λύκεια και  συναντά θύτες και θύματα στα ίδια προαύλια.
Στην κάμερα της εκπομπής μιλούν μαθητές που έχουν υποστεί βία αλλά και μαθητές που έχουν ασκήσει βία.
Ο Ανδρόνικος, μαθητής Γ' Λυκείου, έπεφτε συχνά θύμα ξυλοδαρμού από τους συμμαθητές του στο συγκρότημα της Γκράβας.  'Αλλαξε σχολείο, έχασε δύο χρονιές αλλά σήμερα δηλώνει: «η ζωή είναι δική μου, δεν θα σιωπήσω και αυτό συνιστώ και στα άλλα παιδιά που βρίσκονται στη δική μου θέση».
Ο 'Αρης, μαθητής Α' Λυκείου, σε σχολείο των Βορείων προαστίων αφηγείται στην κάμερα πως οι συμμαθητές του προσπάθησαν να τον πετάξουν μέσα σε ένα σκουπιδοτενεκέ. 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε το 2ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου και το Πειραματικό Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής στο Ψυχικό προσπαθώντας να καταλάβει από πού πηγάζει αλλά και πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η βία στα σχολικά προαύλια.
Στην εκπομπή μιλούν επίσης ψυχίατροι και κοινωνιολόγοι ενώ αναγνωρίσιμα πρόσωπα θυμούνται τα σχολικά τους χρόνια και την εμπλοκή τους σε φαινόμενα bullying. Μεταξύ άλλων μιλούν οι ηθοποιοί Μίνα Ορφανού, Μάκης Παπαδημητρίου, Αντίνοος Αλμπάνης, Αλέξης Γεωργούλης, ο τραγουδιστής Ησαΐας Ματιάμπα, ο αθλητής Βλάσης Μάρας και η δημοσιογράφος Κατερίνα Ζαρίφη. 


«Τα μπλε γυαλιά» του  Γιάννη Κουφονίκου
Μια ταινία βασισμένη στην ιστορία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Στη φωλιά του Νίκου» από το βιβλίο εκδ. Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. «Μίλα, μη φοβάσαι». Ένα εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών και γονιών.
 ΤΟ ΚΥΜΑ  DIE WELLE / THE WAVE

του Ντένις Γκάνσελ με τον Γιούργκεν Βόγκελ
Υπόθεση: Οταν συνειδητοποιεί, ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας της Ιστορίας, προκαλούν αφόρητη ανία στους μαθητές του, ένας νεαρός καθηγητής, προτείνει την εφαρμογή ενός ιδιότυπου πειράματος, που προβλέπει συγκρότηση μιας ελίτ με μυστικούς κώδικες, σκληρή πειθαρχία και υψηλούς στόχους. Οι μαθητές θα οδηγήσουν το πείραμα σε απόλυτη επιτυχία και, χωρίς να το καταλάβουν, θα αρχίσουν να υποκύπτουν στη διακριτική γοητεία του φασισμού.


 

 

Ασυμβίβαστη Γενιά (Dangerous Minds) - Ταινία DVD

DANGEROUS MINDS,  ΝΤΑΝΤΖΑ ΤΖ., ΜΙΣΕΛ ΦΑΙΦΕΡ 

 

Φτιάξτε την Αφίσα

preview48 pieceΑφίσα Puzzle

Σχετικά Video Online

Η εμπνευσμένη παρουσία του Νικ Βόγιετζικ, χριστιανού ιεροκήρυκα που γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια, σε σχολεία της Νότιας Αφρικής.
Τηλεοπτικό spot της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. για την προώθηση της πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Η Βία δεν είναι μαγκιά
Ένα μικρό μέρος από την "Σχολική Βία"
ΝΑΙ στην επικοινωνία - ΟΧΙ στη λεκτική βία
Ενημερωτικό video για τη δράση του Ομίλου Καινοτόμων Δράσεων του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της σχολικής βίας (Bullying).
 Οι λέξεις πονάνε
Η ιδέα για την ταινία ήταν της υπεύθυνης του ΓΡΑΣΕΠ του 2ου Γυμνασίου Ελληνικού ( Σωτηροπούλου Ντιάνας), έπειτα από παρότρυνση της διευθύντριας (Σταρράς Μαριάνθης), να βρεθεί τρόπος για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της σχολικής βίας. Συνεργάστηκαν οι καθηγητές (Αναγνωστάκη Έφη και Σκλαβούνο Αντώνη) και μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου.
Οι μαθητές αναπαραστούν μορφές σχολικής βίας και οι καθηγητές δίνουν συμβουλές για την αντιμετώπιση της. Τέλος, οι μαθητές απευθύνονται στο παιδί-θύμα και το συμβουλεύουν.
Το βίντεο αυτό είναι μέρος από την δουλειά που έχει γίνει και είναι όπως παρουσιάστηκε στο Camera Zizanio 2011.
Αυτό είναι το δεύτερο μέρος από την ταινία "Σχολική Βία" του 2ου Γυμνασίου Ελληνικού.
Σε αυτό το δεύτερο μέρος καθηγητές και μαθητές δίνουν λύσεις στο φαινόμενο της σχολικής βίας, αλλά κυρίως το πως πρέπει ο μαθητής-θύμα να αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό...
Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά, όλους όσοι βοήθησαν να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα.
 Ο Αλέξης Γεωργούλης, εμφανίστηκε στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη, "Πρωταγωνιστές".  Η εκπομπή είχε ως θέμα την ενδοσχολική βία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στη προσπάθεια του να καταλάβει και να εντοπίσει από που πηγάζει η ενδοσχολική βία, επισκέφτηκε σχολεία και μίλησε με μαθητές. Ο Αλέξης μοιράστηκε με τους τηλεθεατές τη δική του ιστορία από τα σχολικά του χρόνια η οποία είχε να κάνει με ένα ανάλογο περιστατικό βίας και η οποία τον έχει σημαδέψει. Έστειλε δε και το δικό του μήνυμα στα νέα παιδιά που αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις.

 


 Όχι στην ενδοσχολική βία
Τα παιδιά απλά μας μιμούνται
 

 

Αναγνωρίζω Αρνούμαι Αντιδρώ στη βία στο σχολείο 

«Δεν είναι εύκολο να υπάρξει σαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον τσακωμό του παιχνιδιού και στον πραγματικό τσακωμό, στο πείραγμα του παιχνιδιού και στο κακόβουλο πείραγμα, στην αθώα απειλή και στο συστηματικό εκφοβισμό, στα τυχαία χτυπήματα του παιχνιδιού και στην επιθυμία για πρόκληση πόνου και βλάβης στους άλλους» (Ανδρέου & Smith, 2002).

Στα πλαίσια πρόληψης της Σχολικής Βίας, επιχειρούμε, με εργαλείο το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί και το οποίο αντλήσαμε από το Διαδίκτυο (Οικονόμου, Καρκάνη & Καφφετζή, 2009)

• να Παρακινήσουμε τους Μαθητές μας

• να Ακούσουν,

• να Δούν και

• να Μιλήσουν για το Σχολείο τους.

Καλούμε, λοιπόν, τους μαθητές μας --ανώνυμα-- να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη γνωριμία τους αλλά και γνωριμία μας με τα σχολεία μας.

Ο Ιστοχώρος κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία της Δ/ντριας Στέλλας Τέγου - Στεργιοπούλου και του Υπ. ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Αθανάσιου Ευαγγέλου και τη συνεργασία του προσωπικού της Δ.Δ.Ε. Καστοριάς.

Περισσότερα Άρθρα...

  1. Ερωτηματολόγιο Μαθητών